WordPress Admin Paneli
WordPress kurulumu sonrasında, WordPress yönetim paneline www.siteadi.com/wp-admin adresinden, kurulum esnasında belirlediğiniz kullanıcı adı ve şifresi ile giriş yapabilirsiniz.
WordPress admin paneli aşağıda belirtilen birçok menüden oluşmaktadır.
Başlangıç – Güncellemeler – Yazılar – Ortam – Sayfalar – Yorumlar
Görünüm – Eklentiler – Kullanıcılar – Araçlar – Ayarlar
İlk olarak kullanıma nereden başlayacağız. Hemen yazı yazmaya başlamak istiyorsunuz. Bununla birlikte önce ayarlarımızı düzgün yapmalıyız. Yönetim – Admin panelini iyi tanımalıyız. Yönetim panelinde ilk olarak yapılması gerekenler nelerdir ve diğer tüm menüler ne işe yarar başlayalım.
WordPress Yönetim paneli öncelikle başlangıç menüsü ile karşınıza gelecektir. Bu bölümü sitenizin genel özeti gibi düşünebilirsiniz. Sitenizdeki yazı, sayfa, yorum miktarı, en son aktiviteler, en son yorumlar, güncelleme varsa uyarısı, wordpress haber gibi bölümlerden oluşur.
WordPress için yeni sürüm çıktığında, WordPress eklentilerin ve temanın güncellemesi olduğunda Güncellemeler menüsü uyarı vermektedir. Yeni WordPress sürümleri artık otomatik olarak güncelleme yapmaktadır. Eklentiler ve tema için güncellemeleri ise bu bölümden kolayca yapabilirsiniz.
İlk olarak kullanıcılar menüsünden başlayalım. WordPress Kurulum esnasında belirlediğiniz kullanıcı bilgilerinize ulaşabilir, yönetici ekranı ve parola gibi bilgilerinizi değiştirebilirsiniz.
Farklı kişileri de bu bölümden ekleyebilirsiniz. Yeni ekle tıklayıp formu doldurup, yeni kullanıcı oluşturabilirsiniz. Önemli nokta Rol bölümünden yönetici olarak eklerseniz sizinle aynı yetkilere sahip olacaktır. Ekleyeceğiniz kişinin sadece yazı yazmasını ama panel ayarları gibi bölümleri kullanmasını istemiyorsanız; yazar, editör gibi rol tanımlamalısınız.
Sonrasında, ayarlar menüsünden gerekli düzenlemeleri yapmaya başlayalım. Bu bölümde, WordPress kurulum ile birlikte gelen temel ayarlar ve WordPress eklentilerin ayarları yer almaktadır. Genel ayarlar; site başlığı, slogan ve zaman ayarları yapılmaktadır. Site adresi ve WordPress adresinin http://www.siteadi.com olacak şekilde düzenlemeye dikkat edin. Eposta adresi; size ait herhangi bir eposta adresini belirtebilirsiniz. Yazılarınıza yorum yapıldığında otomatik mail gelecektir.
Yazma ayarları; genel olarak değişiklik yapmanıza ihtiyaç yoktur. Press this özelliği ile sitelerden kolaylıkla yazı, resim almanızı sağlayan aracı aktif edebilirsiniz. Servisleri güncelle bölümündeki sitelere ping atarak daha hızlı Google da yazınızın yer almasını sağlayabilirsiniz, otomatik çalışmaktadır. Önerilen ping servisleri; http://rpc.pingomatic.com/ http://ping.feedburner.com http://blogsearch.google.com/ping/RPC2
Okuma ayarları; bu bölümde WordPress in yapısından bahsetmemiz gerekir. WordPress de metin oluşturma yazılar ve sayfalar şeklinde olmaktadır. Yazılar; WordPress blog site kurgusu ile oluşturulduğu için günlük yazdığınız metinleri ifade etmektedir. En son yazdığınız yazı ana sayfada ve kategorilerde otomatik olarak en başta yer almaktadır. Yazılar için kategori oluşturabilirsiniz ama sayfalar için oluşturamazsınız. Sayfalar; sabit yazıları ifade etmektedir. Bu sayfaların sitenizde görünebilmesi için menüye bağlamanız gerekmektedir. Menü ayarları bölümünde bahsedeceğim. Gelelim okuma ayarlarına, ön sayfa görünümlerinde en son yazıları işaretlerseniz, yazılar tarih sırasına göre sıralanacaktır. Sabit sayfayı seçerseniz, sadece belirlediğiniz sayfalar görünecektir. En fazla gösterilecek blog sayfası adedi, ana sayfada ve kategorilerde gösterilecek yazı adedini belirler, daha fazla yazı bir sonraki site sayfasında görünür. Arama motoru görünürlüğü, sitenizi bitirene kadar sitenizin Google gibi arama motorunda gösterilmesini engellemek isterseniz seçebilirsiniz.
Tartışma ayarları, yorum yapma ayarları da diyebiliriz. Yorum yapanları kontrol etme amaçlı, spam yorumların önüne geçmek için ayarlama yapabilirsiniz. Yorum denetimi ve kara liste alanını kullanabilirsiniz. Yorumların sizin denetiminizden sonra yayınlanmasını sağlayabilirsiniz.
Ortam ayarları; yüklenecek küçük, orta ve büyük resimlerin boyut ayarları yapılmaktadır
Kalıcı bağlantılar; Google arama optimizasyonu için arama dostu URL yapısı kurmak için özel adres bölümünü seçip, belirtilen alana /%postname%.html yazabilirsiniz.
Sitemizin ayarlarını da bitirdik. Şimdi sıra Görünüm ayarlarına geldi. Temalar; WordPress kurulumu ile birlikte hazır gelen temalara ulaşabilirsiniz. WordPress tema yükleme ile yeni temaları yükleyebilirsiniz. Yeni ekle tıkladığınızda, öne çıkan, popüler, en son temalar ve özellik filtresi ile sizin belirledikleriniz özelliklere göre karşınıza gelecek temalar yer alacaktır. Seçtiğiniz temayı ön izleme yapabilir ve kur tıkladığınızda otomatik kurabilirsiniz. Tema Yükle tıkladığınızda, çeşitli WordPress tema sitelerinden indirdiğiniz tema dosyasını, göz at yapıp bilgisayarınızdan yükleyebilir ve kurabilirsiniz.
Özelleştir; WordPress in en son sürümleri ile birlikte gelen bir özelliktir. Site başlığı ve sloganı, sitenin arka plan gibi renkleri, üst kısım görseli, arka plan görseli, sabit ön sayfa, blok – sütün, alt kısım, bileşen yönetimi gibi ayarlarını bu özelleştir ekranından kolaylıkla yapabilirsiniz.
Bileşenler; sitenizin tema özelliklerine göre sol sütunda, sağ sütunda ve alt kısım (footer) da göstermek istediğiniz menülerdir. Sitenizi geliştirmek için bileşenleri kullanabilirsiniz. Kurulum ile gelen hazır bileşenlerle birlikte, WordPress eklentiler ile birlikte bileşenlerin çeşitleri ve özellikleri artmaktadır. Bileşen çeşitleri; ara, kategoriler, etiket bulutu, son yazılar, son yorumlar, arşivler, sayfalar, takvim gibi menülerdir. Sütuna bileşen eklemek için yapmanız gereken sadece bileşeni sürükle bırak yapmak ve ayarlarını yapmaktır.
Menüler; sitenizin genellikle üst tarafında yer alan kısımdır. Menü eklemek için öncelikle menüye bir isim veriyoruz, bu menünün sitenizde temanızın özelliğine göre nerede yer alacağını işaretliyor ve kaydediyoruz. Sonrasında menüye ekleyebileceğiniz kategoriler ve sabit sayfalar yan bölümde karşınıza gelecektir. Menüde yer almasını istediğiniz kategori ve sayfaları seçip menüye ekle diyoruz. Ekledikten sonra sürükle – bırak ile bunların sıralamasını değiştirebilirsiniz. Eğer bir kategori altına alt kategori, sayfa eklemek isterseniz, bu kategorinin altına biraz sağa doğru sürükleyip bırakabilirsiniz. Alt eleman olarak adlandırılacaktır.
Üst Kısım; header olarak ta adlandırılır. Temanızın özelliklerine göre sitenizin üst kısmında yer alan başlık metni, rengi, üst kısım görseli gibi alanları ayarlayabilirsiniz. Bu ayarları daha önce bahsettiğimiz özelleştir bölümünden de yapabilirsiniz.
Arka plan; sitenizin arka planına renk veya görsel atayabilirsiniz. Temanızın özelliklerine göre farklılık göstermektedir.
Düzenleyici; temanızın kodlarına ulaşabileceğiniz alandır. Kod bilginiz var ise buradan temayı farklılaştırabilirsiniz. Eğer yeterli bilginiz yoksa yapacağınız değişiklik nedeniyle temanız bozulabilir. Bu durumda temayı tekrar yüklemeniz gerekecektir. Daha sonraki yazılarımızda daha detaylı bilgi vereceğiz. Şu kadarını belirtiyim, güzel yabancı bir tema buldunuz. Temadaki yabancı dil içeren yerleri Türkçeleştirmek istiyorsunuz. Gerekli değişiklikler, düzenleyici ile yapılmaktadır.
Yazıya geçmeden önce Araçlar menüsünü de bir bakalım. içe aktar ile farklı bir wordpress sitesindeki kategori, yazı, sayfa gibi tüm alanları içe aktarmanızı sağlar. Dışa aktar ise bir nevi yedekleme gibi de düşünebilirsiniz. Sitedeki tüm bilgileri dışa aktarır. Dışa aktarılan bu dosyayı sonrasında içe aktar ile tekrar siteye aktarabilirsiniz. Bazı WordPress eklentilerinin ayarları da bu bölümde yer alabilir.
Artık yazma zamanı geldi mi derken, WordPress in en önemli yanı ve onu farklı kılan Eklentiler menüsüne değinmeden yazmaya geçmeyelim. Daha önceki WordPress eklentileri Yazı ve SEO ve WordPress eklenti Tema ve Güvenlik yazılarımızda; nasıl eklenti yükleneceğini ve 20 adet WordPress eklenti ile ilgili bilgi vermiştik. WordPress eklentiler ile daha fazla ve detaylı yazılar paylaşılacaktır. Bu yazımızda TinyMCE Advanced (Metin Editörü) eklentisinden tekrar bahsedelim. WordPress ile birlikte gelen metin editörü son derece basittir. Bu eklenti ile gelişmiş metin editörüne sahip olacaksınız. Eklenti ile gelen ek özellikler ile yazı tipini (font) ve yazı boyutunu yazınızda belirleyebileceksiniz. Özellikle Youtube ve benzeri video sitelerden kolayca yazınıza video ekleyebileceksiniz. TinyMCE Advanced eklentisini yükledikten sonra ayarlar bölümünden TinyMCE Advanced tıkladığınızda metin editörü ayarlarına ulaşabilirsiniz. Sürükle – bırak ile kullanılmasını istediğiniz özellikleri ekleyebilir ve sıralamalarını değiştirebilirsiniz.
Artık geçelim Yazılar menüsüne ve ilkyazımızı yazalım. Yeni ekle tıklayarak metin editörünü açalım ya da kurulum ile gelen ‘Merhaba Dünya’ adlı yazı örneğinin üzerine fare ile gelince çıkan düzenle tıklayarak örnek yazıya bakalım. Öncelikle yazının başlığını yazıyoruz. Editör alanına yazınızı hemen yazabileceğiniz gibi Word de yazıp, kopyalayıp, editöre yapıştırıp düzenleme de yapabilirsiniz. Yazıya resim eklemek için ortam ekle tıkladığınızda gelen ekrandaki alana dosya seçine tıklayarak ya da bilgisayarınızdaki resmi sürükle – bırak ile ekleyebilirsiniz. Resim ayarlarını yaptıktan sonra resmi yazınıza ekleyebilirsiniz. Bu resimlere ortam menüsünden de ulaşabilirsiniz.
Yazı alanın sağ bölümünde çeşitli menüler; yayınla, kategoriler, etiketler, öne çıkan görsel menüleri ve temanıza, eklentilerinize göre ek menülerde yer almaktadır. Kategoriler menüsünde kurulum ile gelen genel isimli kategori yer almaktadır. Yazınızın yeni bir kategori de yer alması için ekle tıklayarak kategori adını yazıp, seçmeniz yeterlidir. Etiketler (tag) menüsünde etiketleri virgülle ayırarak yazabilirsiniz. Aynı etiketli yazılar, etikete tıklayınca sitenizde gösterilecektir. Etiketler, anahtar kelimeler değildir. Google optimizasyonu için yazı başlığı, tanım ve anahtar kelimeler, WordPress Seo eklentisi ile yazınızın altında yer alacaktır. Öne çıkan görsel menüsü, temanızın özelliğine göre farklı boyutlarda olabilir. Sitenizde resim ve yazı şeklinde yer alan görseldir. Yayınla menüsünde yayınla butonuna tıkladığınızda yazınız sitenizde gösterilecektir. Tarih ayarı ile ileriki bir zamanda yazınızın otomatik yayınlanmasını da sağlayabilirsiniz.
Yazılar menüsünde yer alan kategorilere göz atalım. Bu bölümde kategorilerinizi yazabilirsiniz. Etiketler bölümünde de yazınızı yazarken belirttiğiniz etiketlere ulaşabilir, yeni etiketler ekleyebilirsiniz.
Yazımızı yazdık birde yine yazı yazabileceğimiz sayfalar menüsünü de inceleyelim. Bu bölümde yazı yazma yazılar bölümü ile aynı özellikleri içermektedir. Yeni ekle tıkladığınızda metin editörü ekranı gelecektir. Yazımızda okuma ayarları bölümünde bahsetmiştik tekrar belirtelim sayfalar, sabit yazıları ifade etmektedir. Sitenizde gösterilebilmesi için menüye bağlanması gerekmektedir. Yazılar ise günlük yazıları ifade etmektedir. Otomatik olarak tarih sırasına göre ana sayfada ve kategorilerde sıralanır.
Yazılarımızı yazdık, bu yazılara yorum yapılmak istenecektir. Yorumlar menüsü ile yazılara gelen yorumlar kontrol edilmekte ve yönetilmektedir. Tartışma ayarları bölümünde yorum ayarlarından bahsetmiştik. Yorumlar menüsünde kontrol bekleyen yorumları onaylayabilir, çöpe taşıyabilir ve istenmeyen olarak işaretleyebilirsiniz. Çöpe ve istenmeyenler bölümüne taşıdığınız yorumları tamamen silebilirsiniz.
WordPress yönetim panelinde belirttiğimiz eklentiler ve temaların en iyi şekilde çalışabilmesi ve sitenizin güvenliği için WordPress’ in yeni sürümlerini kullanmanız ve gerekli güncellemeleri yapmanız gerekmektedir.